
FİLTRE KUMU
Filtre kumu doğal kuvars kumlarından yıkama ve eleme işlemlerinden sonra TS EN 12904 standartlarına uygun olarak üretilir ve istenen ebatlarda sınıflandırılır. Filtre kumları olarak kullanılan kuvars kumları asit deneylerinde çözünmez ve kütle kaybına uğramaz. Filtre kumları başlıca içme suyu arıtma tesisleri, atıksu arıtma tesisleri, kazan filtreler ve yüzme havuzlarında kullanılmaktadır. Filtre kumlarının TS EN 12904 standartlarına uygun olması zorunludur. Kaliteli ve doğru ürün seçildiğinda arılan içme suyu kalitesi ona göre artar. Filtrelerde kullanılan kuvars kumlarında yüksek bir aşınma direnci vardır. Bu sebeple filtrasyonda uzun süreli çözümler sunar.
İçme suyu arıtma tesislerinde hızlı ve yavaş kum filtre sistemleri mevcuttur. Hızlı kum filtreleri genelde 0,800-1,200 mm filtre kumu aralığında nozullu ve ters yıkama sistemi ile çalışır. Yavaş kum filtrelerinde ise 15-25 mm çakıl ve 5-15 mm çakıl ile yataklama yapılır. Üzerine 3-5 mm ve 1-3 mm çakıl konulur. En üst tabaka ise 0,300-0,500 mm aralığında yaklaşık 1 metre yükseklikte filtre kumu konulur. Yavaş filtrelerde su akış debisi düşüktür. Suyun kimyasal yapısı ve kirlilik oranına göre yavaş veya hızlı kum filtre seçimleri yapılır. Bazen üst tabaka filtre kumu ölçüleri 0,400-0,800 mm ve 0,600-1.0 mm veya belirlenen alternatif ölçü aralığında olabilir.


HALI SAHA KUMU
Halı saha kumu için silis kumları yıkanıp, kurutulduktan sonra elenerek 0,500-1 mm aralığa getirilir. 50 kg’lık torbalarda ambalajlanarak satışa sunulur. Halı sahalarda m2 de yaklaşık 30 kg silis kumuna ihtiyaç vardır. Yağan yağmur sularının hızlı bir şekilde sahadan deşarz edilmesi için Halı saha kumunda elek analizi önemlidir.
NİZAMİ ÖLÇÜLERDEKİ HALI SAHALAR İÇİN ALT YAPI TEKNİK ŞARTNAMESİ
1 ) Futbol sahası projeye uygun olarak yerleşim planına göre Nivo, Mira v.b. kullanılarak işaretlenir.
2) Proje'ye uygun olarak gerekli hafriyat çalışmaları yapılır.
3) Sahanın üst kotu + 25 cm olacak şekilde ayarlanır. Ayrıca içten dışa doğru saha kenarlarına dört tarafta %0.8 eğimli +/- 2 cm kot toleransı ile aplikasyonu yapılır. Tesviyenin tamamlanmasından sonra zemin silindir ile sıkıştırılır.
4) Drenaj çukurları balıksırtı şeklinde iç kanallar orta çizginden kenarlara doğru %1 eğim, çevre kanallar %0,5 eğimle açılır.
5) Ana kanallar taban genişliği 60 cm üst genişliği 70 cm olacak şekilde drenaj suyu toplama rogarlarına bağlanır.
6) Açılan kanalların içerişinde 5 cm kalınlığında 1-7mm dişli dere kumu serilerek sıkıştırılır. Kanallara Q 100 mm delikli drenfleks drenaj boruları döşenerek çevre kanalları ile bağlantı yapılır. Boruların üstleri 4 no lu mıcır (30-40mm) ile kanal seviyesine kadar doldurulur.
7) Kanalları kapatılmış zemine 20 cm yüksekliğinde 3 no lu mıcır (20mm-30mm) proje kotlarına uygun olarak ekskavatör kepçesi ile serilir.
8) Serilen malzeme çift tandemli silindirle vibrasyon yapılmadan enine ve boyuna sıkıştırılır. Sahanın bombesinin bozulmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
9) Serilen mıcırın üzerine 1-2 nolu kırma taş (10mm-20mm) tozsuz mıcır zemin kotları ölçülerek ve orta bombe kontrol edilerek serilip tekrar silindir marifeti ile sıkıştırılır.
SÖVE KUMU
Ülkemizde söve üretimi ve söve satışı çok ilerlemiştir. Bunun nedeni olarak sövelerin dekoratif özelliği ve ısı izolasyonu faktörlerini sayabiliriz. Silis Kumu söve imalatında köpükle çok iyi bir uyuşur. Sövelerde ayrılma ve çatlama olmaz. Dış cephe kaplamasında ve tüm söve uygulamalarında kullanılan Silis Kumu boyanabilir. Boya silis kumunun bünyesine çok iyi nüfuz eder ve su bazlı boyalar ile her renge boyanabilir. Firmamızın ürettiği Söve kumları doğal bej,krem ve beyaz renklidir. Bu renklerdeki silis kumları söve imalatına uygun renklerdir.

Yeni yorum gönder